Kuchnia

Niebo w gębie

ciasto francuskie (24 x 42 cm)
duże jabłko
50-70 g marcepana
cukier puder
sok z cytryny


Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 prostokątów (8 x 14 cm). Jabłko obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, następnie każdą ćwiartkę pokroić na półcentymetrowe plasterki. Marcepan pokroić na plasterki podobnych rozmiarów. Na każdym płacie ciasta kłaść naprzemiennie, na sztorc plasterki jabłka i marcepana. Następnie ciasto zwinąć wzdłuż dłuższej krawędzi, zakleić brzegi i naciąć z wierzchu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10-12 minut w temperaturze 220 stopni.
Z cukru pudru i soku cytrynowego przygotować lukier. Polukrować upieczone ciastka. Podawać ciepłe, zaraz po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation