Kuchnia

dania obiadowe

Placki ryżowe z pieczarkami

Placki ryżowe z pieczarkami.



100g ugotowanego na sypko ryżu
2 jaja
1/2 szklanki śmietany wiejskiej
około 2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka kurkumy
pół szklanki startego w łezkę miąższu dyni
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
2 łyżki masła
1 czerwona cebula
400 g pieczarek
1 ząbek czosnku
szczypiorek do dekoracji



Obierz pieczarki, pokrój je w mniejsze części. Obierz cebulę i pokrój je w ćwierć plasterki.
Na mocno rozgrzanym maśle (najlepiej sklarowanym) smaż pieczarki z cebulą około 10 minut.
Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku- odstaw.
Do miseczki wsyp ryż, wbij jajka, dodaj śmietanę, kurkumę, miąższ dyni i szczyptę soli.

Energicznie wszystko wymieszaj.Na końcu dodaj mąkę w takiej ilości, by ciasto przypominało konsystencją ciasta na placki ziemniaczane - wymieszaj.







Na rozgrzanej patelni na oleju usmaż niewielkie okrągłe placuszki na złoty kolor. Podgrzej pieczarki (jeśli trzeba) i nałóż je na placki.








Podaj je od razu udekorowane szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation