Kuchnia

słone-słodkie

Bardzo łatwy przepis na pyszne warzywne placki na śniadanie, lunch lub przekąskę. Tanie i szybkie do przygotowania!

Składniki
ilość porcji: 4
4 jajka
250 g (2 szkl.) startej cukinii
100 g (3/4 szkl.) mąki pszennej
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki proszku do pieczenia
55 g roztopionego masła

1. Nagrzać grill do 220 - 225°C.
2. W dużej misce roztrzepać jajka, dodać startą cukinię i dobrze wymieszać widelcem. Dodać mąkę, cukier, sól i olej roślinny, i dobrze wymieszać. Wreszcie dodać proszek do pieczenia i starannie wymieszać dużą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Nakładać ciasto łyżką na gorący grill po 2 łyżki na placek. Smażyć placki po około 2 minuty z każdej strony lub do chwili, gdy przestaną tworzyć się na nich pęcherzyki. Posmarować placki roztopionym masłem i podawać do stołu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation