Kuchnia

KULINARIA

Domowy ser ricotta, ser paneer lub po prostu zwykły twarożek » Słodkie Słone


Składniki:

3 litry mleka prosto od krowy
sok z połowy cytryny
dodatkowo sitko i ściereczka lub gaza, ząbek czosnku i sól do smaku

Przygotowanie:

Na początek należy oprzeć sitko na garnku i wyłożyć je płótnem-gazą, chustą serowarską albo ściereczką), tutaj będziemy nasz ser odcedzać.

Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury około 90 stopni-nie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy mleko będzie już gorące wlewamy sok z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką aż zobaczymy w mleku oddzielające się od serwatki kawałki twarogu-wtedy też wyłączamy palnik. Garnek odstawiamy na godzinę aż ser się ochłodzi, następnie miksturę wylewamy na wcześniej przygotowane sitko z gazą lub chustą serowarską (albo po prostu użyjcie czystej ściereczki). Kiedy serwatka prawie spłynie przez płótno ser możemy doprawić – polecam wycisnąć ząbek czosnku i posolić do smaku. Ja nie odcedzam sera zbyt obficie ponieważ może zrobić się za suchy.

Z 3 litrów mleka uzyskamy niestety jakieś 200-250 g twarogu.

I jeszcze filmik, który będzie pomocny dla osób początkujących KLIK

Smacznego!



Read more: http://slodkieslone.pl/domowy-ser-ricotta-ser-paneer-lub-po-prostu-zwykly-twarozek/#ixzz2eEsJpQdl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation