Kuchnia

KULINARIA

Przepis na Bigos » Słodkie Słone


Składniki:

200 g suszonych grzybów
10 śliwek suszonych
litr wody
2 kg kapusty kiszonej
kilogram dobrej kiełbasy
30 dag mięsa wieprzowego (dowolnego) np schab,szynka lub biodrówka
30 dag mięsa wołowego (dowolnego) np rostbef
3 cebule
łyżeczka ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki majeranku
1/3 szklanki wina

czerwonego (opcjonalnie)
3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1)1 dnia namaczamy grzyby oraz śliwki. Każde zalewamy 0,5 l gorącej wody i odstawiamy na 24 godziny.

2)Kapustę odsączamy z soku, kroimy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą z grzybów i śliwek. Grzyby i śliwki drobno siekamy i także dodajemy do kapusty. Dodajemy ziele angielskie oraz listki laurowe i dusimy przez 1,5 godziny.

3)W tym czasie mięso, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Cebulkę szklimy na odrobinie oleju, dodajemy mięso i smażymy na małym ogniu przez około 30 minut.

4)Mięso oraz kapustę mieszamy razem i gotujemy kolejne 30 minut. Odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia bigos gotujemy jeszcze 30 minut, dodajemy sól oraz pieprz i majeranek. Można także dodać wino i przecier.

A Wy lubicie bigos?

Smacznego!



Read more: http://slodkieslone.pl/przepis-na-bigos/#ixzz2eEzBOZhP
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation