Kuchnia

słone-słodkie

Ciasto z jabłkami
ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
185 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu

farsz:

4 jabłka
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki dżemu morelowego

bita śmietana lub lody

Miękkie masło, cynamon i cukier zmiksuj na gładką kremową masę. Pojedynczo dodawaj jajka i cały czas ubijaj, aby masa była jednolita. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i ponownie zmiksuj na gładką masę.

Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę i szpatułką wyrównaj wierzch.

Jabłka obierz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Następnie ponacinaj je w gęstą harmonijkę, ułóż na cieście i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz ok. 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, posmaruj je podgrzanym dżemem morelowym i wstaw z powrotem do piekarnika na 10 minut lub do momentu, kiedy wbity patyczek będzie suchy. Ciasto najlepiej smakuje ciepłe z bitą śmietaną lub lodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation