Kuchnia

Słodkości

Puddding lukrecjowy
Składniki
100 g miękkich cukierków lukrecjowych Ciuciu
1/4 łyżeczki ziaren anyżu lub kopru włoskiego
1/4 łyżeczki soli
4,5 szklanki tłustego mleka
120 g cukru
4 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
3 duże żółtka
1,5 łyżki masła
Sposób przygotowania
Cukierki bardzo drobno siekamy, ziarna anyżu lub kopru włoskiego rozcieramy w moździerzu. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy cukierki, anyż, sól, 4 szklanki mleka i cukier (bez 2 łyżek). Mieszamy, aż cukierki się rozpuszczą (płyn nie może się wówczas gotować). Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Łączymy resztę mleka z mąką kukurydzianą, wlewamy do rondelka i, ciągle mieszając, gotujemy 2 minuty, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka z resztą cukru, wlewamy odrobinę gorącego płynu, mieszając. Tak zahartowane żółtka dodajemy do masy w rondelku i podgrzewamy, mieszając, przez 5-10 minut. Szybko przecieramy przez sitko do miski, przykrywamy pergaminem (aby nie powstał kożuch) i studzimy. Trzymamy w lodówce 3 godziny. Podajemy w miseczkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation