Kuchnia

cooking - cake

Tort naleśnikowy

Składniki:
na naleśniki
200 g mąki
100 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
100 ml wody
2 jajka
30 g kakao
20 g czekolady do picia w proszku
20 g rozpuszczonego masła

Masa twarogowa:
500 g tłustego twarogu
skórka strata z cytryny i limonki
100 g masła
3 żółtka
garść rodzynek i skórki z pomarańczy
3 łyżki rumu
cukier puder do smaku

Polewa czekoladowa
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki do przygotowania naleśników razem wymieszać i odstawić na 30 min.
2. W kąpieli wodnej ubijać żółtka z cukrem (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotująca się wodą).
3. Twaróg przecisnąć przez sito tak aby był gładki i aksamitny. Rodzynki zalać rumem i odstawić.
4. Ubite do białości żółtka połączyć z twarogiem i miękkim masłem tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
5. Do masy twarogowej dodać pozostałe składniki, wymieszać.
6. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażyć naleśniki odmierzając chochlą ilość wylewaną na patelnię.
7. Kiedy naleśniki ostygną przekładać je masą twarogową. Tort odstawić do lodówki aby masa twarogowa stężała.
8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami oleju.
9. Polać tort naleśnikowy płynną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation