Kuchnia

Kuchnia

jesienna zupa z ciecierzycy «
Składniki (na 4 porcje):

- 400 g odsączonej z zalewy ciecierzycy (Cicer arietinum)

- 2 ziemniaki

- puszka pomidorów bez skórki / koncentrat pomidorowy

- 2 cebule

- 2 plastry chudej szynki wędzonej

- 4 (lub więcej;)) ząbki czosnku

- bulion warzywny

- łyżka oliwy

- pęczek natki pietruszki

- przyprawy: łyżeczka curry, czerwony pieprz, czerwona papryka, czubryca, odrobina gałki muszkatołowej, ‘warzywko’



W garnku, na oliwie poddusiłam poszatkowaną cebulę z dodatkiem curry, zmiażdżonych ząbków czosnku i drobno pokrojonej szynki. Dorzuciłam obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i odsączoną ciecierzycę. Całość zalałam bulionem warzywnym i dodałam pomidory. Wywar gotowałam do miękkości ziemniaków. Na końcu przyprawiłam a ok. 1/3 zupy zblendowałam dla zagęszczenia całości. Zupę podałam suto posypaną poszatkowaną natką pietruszki i z grzankami czosnkowymi:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation