Kuchnia

Kulinaria

Ciasto czekoladowe


Składniki:
/na okrągłą foremkę 23 cm/

ciasto
125g masła
250g gorzkiej czekolady
6 jajek
250g cukru
60g mąki
Masło roztopić razem z gorzką czekoladą i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie, oddzielić żółtka od białek i utrzeć je razem z cukrem. Białka ubić na sztywno. Masę z żółtek dodawać po łyżce do czekolady z masłem i dokładnie połączyć. Następnie dodać mąkę, potem białka i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w 165 stopniach przez 45 min.

polewa
50g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
Po wyjęciu ciasta z piekarnika stopić czekoladę na polewę i polać nią ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation