Kuchnia

owocowo

Konfitura z rajskich jabłuszek

Wersja do druku
Prześlij przepis znajomemu

Składniki:
1 kg rumianych, nie uszkodzonych rajskich jabłuszek
1,8 kg cukru
750 ml wody

Sposób przyrządzania:
Owoce umyć i skrócić o połowę szypułki. Każdy owocek ponakłuwać cienką igłą ( zapobiega to spękaniu skórki). Włożyć je na 2 minuty do wrzącej wody, po czym przełożyć do naczynia z zimną wodą. Z o, 75 kg cukru i wody przygotować syrop. Owoce włożyć do ostudzonego syropu i ogrzewać do momentu zagotowania i następnie ostudzić. Dodać pozostały cukier i ponownie ogrzewać do zagotowania. Czynność te powtórzyć 4 razy stosując 10-cio godzinne przerwy. Przechowywać w zamkniętych słoikach twistowych
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation