Kuchnia

W słojach zamknięte...

Chlebek bananowy ze słoika

Składniki:
ilość sztuk : 8 półlitrowych słoików

135 g (2/3 szklanki) masła lub margaryny
535 g (2 i 2/3 szklanki) cukru
4 jajka
450 g (2 szklanki) rozgniecionych bananów
160 ml (2/3 szklanki) wody
415 g (3 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
75 g (2/3 szklanki) posiekanych orzechów pekan


Nagrzać piekarnik do 165°C. Posmarować tłuszczem wnętrze 8 prostych 1/2 litrowych słoików bez zwężenia pod wieczkiem.
W dużej misce utrzeć na puszystą masę tłuszcz do pieczenia z cukrem. Ubić z jajkami, a następnie wymieszać z bananami i wodą. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i goździki. Dodać do masy bananowej. Wmieszać orzechy.
Półlitrowe słoiki napełnić do połowy ciastem. NIE NAKRĘCAĆ na słoiki pokrywek na czas pieczenia. Uważać, aby krawędzie były czyste. Jeżeli spadło na nie trochę ciasta, starannie wytrzeć.
Piec w temperaturze 165°C przez 45 minut. W tym czasie wysterylizować wieczka we wrzącej wodzie.
Gdy ciasto jest gotowe, wyjąć słoiki z piekarnika, wytrzeć krawędzie i nakręcić pokrywki. Słoiki uszczelnią się podczas stygnięcia. Każdy słoik powinien wydać z siebie charakterystyczny dźwięk (kliknięcie). Po usłyszeniu takiego dźwięku pozostawić jeszcze słoik do całkowitego wystygnięcia. Nacisnąć pokrywkę - jeśli się nie ugnie, oznacza to, że słoik jest szczelny.
Ciasto z otwartego słoika powinno być spożyte natychmiast, albo trzymane w lodówce do tygodnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation