Kuchnia

przepisy

Truskawkowe masło do pieczywa

Składniki
100 g truskawek
200 g masła (oczywiście bez soli)
cukier puder (opcjonalnie - w zależności od tego jak słodkie będą truskawki użyte w przepisie)
szczypta soli
Wykonanie
Wyjmij masło z lodówki, aby miało temperaturę pokojową i dobrze się miksowało. Umyj truskawki, osusz je delikatnie na papierowym ręczniku, a następnie odszypułkuj i pokrój na mniejsze cząstki. W misce utrzyj mikserem miękkie już masło i truskawki. Dosyp cukier puder według gustu (ja dodałam 4 płaskie łyżki) oraz szczyptę soli (dla równowagi).
Miksuj aż wszystkie składniki się połączą, a masło będzie miało różowy kolor i dość jednolitą strukturę. Jeśli zostanie Ci troszkę niezmiksowanych kawałków truskawek, w ogóle się tym nie przejmuj – właśnie tak ma być!
Używając papieru do pieczenia albo folii aluminiowej, owiń masło, uprzednio uformowane w kształt walca (tak jak osełka). Włóż zawiniątko do lodówki i poczekaj aż stwardnieje. Teraz już tylko smaruj!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation