Kuchnia

Serniki

Sernik Snickers

Kakaowy kruchy spód
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
pół szklanki cukru
szczypta soli
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g zimnego masła
duże jajko
ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody
Do przesianych suchych składników(mąki, kakao, soli, proszku do pieczenia i cukru) dodać zimne masło, posiekać je nożem, a następnie wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto w razie potrzeby gdyby nie chciało się związać dodając odrobinę zimnej wody.
Ciasto rozwałkować, a następnie wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy o średnicy 23cm.
Przykryć je papierem do pieczenia, wysypać obciążniki(np. groch) i schować do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Piec przez 15 minut w 180ºC, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać kolejnych 15 minut.
Podczas gdy spód się piecze przygotować masę serową.

Orzechy w karmelu
Składniki:

2 szklanki cukru
50ml wody
pół łyżeczki soli
50g masła
6 łyżki gęstej śmietany
150g uprażonych orzeszków ziemnych, solonych
W rondelku rozpuścić cukier z wodą, gotować tak długo, aż powstanie ciemnozłoty karmel(uważajcie, aby go nie spalić), dodać do niego masło oraz śmietanę - może pryskać więc uważajcie. Jeśli masa się zbryliła, podgrzejcie ją delikatnie do ponownego połączenia się.
Odlać połowę przygotowanego sosu(ta część użyjemy do masy serowej), a do drugiej wsypać uprażone orzeszki ziemne. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa
Składniki:
700g kremowego sera z wiaderka
szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 szklanki mleka w proszku*
100g masła orzechowego
odlana część przygotowanego karmelu z polewy
100g masy kajmakowej - użyłem takiej
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ser zmiksować z jogurtem, masłem orzechowym i karmelem, dodawać naprzemiennie porcję mleka w proszku wymieszanego z mąką oraz jajka.
Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód - powinno być jej tyle, aby pozostał "rant" z ciasta o wysokości ok. pół centymetra.** W masie zanurzać kleksy z kajmaku, wyrównać powierzchnię.
Piec przez około godzinę w 170ºC - wierzch powinien być ścięty i może delikatnie się zrumienić.
Sernik pozostawić w piekarniku do wystudzenia.

Polewa czekoladowa
Składniki:
100g mlecznej czekolady
50ml śmietany kremówki
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką, przestudzić, a następnie wylać na sernik.
Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem na wierzch sernika wylać przygotowane orzechy w karmelu***(jeśli zbyt zastygły i ciężko je się rozprowadza możecie je delikatnie podgrzać), a następnie cały sernik ponownie schłodzić przez godzinkę w lodówce.

* - przed dodaniem go do masy proponuję je przesiać bo ma ono tendencję do zbrylania się
** - jeśli wyszło jej więcej, możecie masę zamrozić i wykorzystać następnym razem. ;)
*** - masę karmelową wykładamy przed samym podaniem sernika, ponieważ pod wpływem wilgoci z czasem się rozpuszcza
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation