Kuchnia

Serniki

Tarta sernikowa z jeżynami

Masa serowa
Składniki:
250g sera na sernik
2 jaja
łyżka ekstraktu z wanilii
200g mleka skondensowanego*
2 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
dodatkowo 350g jeżyn + łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej i łyżka cukru
Jeżyny obtoczyć w mącę i cukrze.

Kruchy spód
Składniki:
250g(ok. 1,5 szklanki o pojemności 250ml) mąki pszennej
120g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
w razie potrzeby 2 łyżki zimnej wody
Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Gdy będzie w małych kawałkach dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby, gdyby nie chciało się ono związać dodać odrobinę wody.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy ok. 25-26cm.
Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Na spód wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążenie(mogą być to ceramiczne kuleczki lub po prostu fasola czy ryż). Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC, po 15 minutach usunąć obciążenie i wstawić ponownie na 5-7 minut.
Po tym czasie wysypać na spód jeżyny, a na nie wylać masę serową.
Piec w 170ºC przez około godzinę, aż do czasu gdy wierzch sera się nie zetnie(środek może być delikatnie galaretowaty).
Upieczoną tartę schłodzić kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation