Kuchnia

food cookies

składniki:
2 paszki (500 g) maślanych herbatników
1 puszka (400g) masy krówkowej (kajmak)
masa 1:
2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy 40 g)
1/2 litra mleka
1 łyżka cukru
250 g masła (82% tłuszczu)
masa 2:
1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 śnieżki (60 g każda)
1 łyżka żelatyny


1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

blaszkę o wymiarach ok. 26x36 cm wykładamy warstwą herbatników. masę krówkową przekładamy do miski i podgrzewamy około 1 minuty w mikrofalówce. rozsmarowujemy na herbatnikach. przykrywamy kolejną warstwą herbatników. budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu na 1/2 litrze mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. ugotowane budynie studzimy. miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując. tak przygotowaną masę smarujemy na herbatnikach i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy śnieżki cały czas ubijając. do ubitej śmietany dolewamy powoli rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody i przestudzoną żelatynę. ubitą śmietanę wykładamy na wierzch. posypujemy wiórkami startej gorzkiej czekolady. schładzamy w lodówce przez kilka godzin. smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation