Książka

Dobre książki

Spaghetti carbonara
Będzie potrzebne:
mała śmietana 18%,
150 g czyli ok. 5 plastrów wędzonego boczku,
3 żółtka,
cebulę,
czosnek,
oregano, bazylię (zioła najlepiej świeże),
sól, pieprz oraz tarty ser żółty.
Kroimy cebulę w piórka i smażymy na oliwie na małym ogniu. Gdy zacznie się szklić dokładamy do niej plastry boczku – nie kroimy go, potrzebujemy całych plastrów. Smażymy, aż cebulka się zezłoci, a z boczku wytopi się tłuszcz. W czasie, kiedy boczek i cebula smażą się na małym ogniu, przygotowujemy śmietanę. Do miseczki przelewamy śmietanę i dodajemy do niej wyciśnięte ząbki czosnku. Wlewamy do śmietany roztrzepane żółtka i mieszamy wszystko razem, aby składniki połączyły się. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem. Taki śmietanowy sos przelewamy do patelni z boczkiem i cebulą, przykrywamy i dusimy około10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy do niego trochę wody. W osobnym garnku gotujemy makaron, możemy użyć makaronu spaghetti, świderków (fusilli) bądź kokardek (farfalle). Makaron gotujemy al dente czyli około 6-10 minut i odcedzamy, jednak nie wylewamy całej wody. Odrobinę zostawiamy w garnku. Dodajmy do makaronu łyżkę oliwy, mieszamy. Sprawi to, że makaron nie będzie się kleił. Do garnka z makaronem przekładamy nasz sos carbonara. Dokładnie mieszamy. Dodajemy starty żółty ser, znowu mieszamy, aby ser równo się rozpuścił i nie gromadził w jednym miejscu i możemy podawać. Jak każde spaghetti, to również przyozdabiamy listkiem, tym razem nie bazylii, a oregano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation