Kuchnia

Kulinaria

CIASTO NA PIZZE


Składniki na 2 duże lub 4 małe pizze:
3 i 3/4 szklanki mąki (polecam mieszankę do pizzy 00) + do podsypania
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży (2,5 łyżeczki)
Wykonanie:
Wsypujemy drożdże do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na 3 minuty.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy.
Do mąki dodajemy powoli wodę z drożdżami, mieszając całość drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy kolejną łyżkę oliwy.
W razie potrzeby, jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę wody, a jeżeli zbyt rzadkie dodajemy parę łyżek mąki.
Gdy składniki dobrze się połączą, stolnicę oprószamy mąką, przekładamy na nią ciasto i wyrabiamy je przez 6-8 minut. Ma być gładkie i elastyczne.
Ciasto przekrawamy na pół, formujemy 2 kule i wkładamy do dwóch delikatnie natłuszczonych oliwą misek (jeżeli lubimy cienkie pizze, to dzielimy ciasto na 4 części). Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1 i 1/2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 255° - 260°C. Jeżeli mamy kamień do pizzy, to nagrzewamy razem z kamieniem, pół godziny wcześniej. Jeżeli nie mamy kamienia, ciasto układamy w blachach do pieczenia.
Ciasto formujemy wałkiem (koło, prostokąt). Układamy na blasze lub łopacie do chleba (łopata ma być podsypana mąką).
Pizze nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem lub ketchupem, układamy ulubione dodatki, przyprawy. Wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 10-15 minut (zależy od piekarnika, rodzaju użytej mąki oraz grubości ciasta).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation