Kuchnia

domowa spiżarnia

Krem cytrynowy


• 6 cytryn
• 400 g miałkiego cukru
• 150 g masła
• 6 jajek (najlepiej ekologicznych)

Krok Po kroku:1. Ocieram skórkę z cytryn i wyciskam z nich sok.
2. W ganku podgrzewam cukier, wyciśnięty sok oraz skórkę otartą z sześciu cytryn, często mieszam. Gdy cukier się rozpuści, dodaję miękkie masło i mieszam.
3. Garnek zdejmuję z ognia i zanurzam w kąpieli wodnej, czyli większym garnku wypełnionym wodą i ustawionym na gazie.
4. W misce roztrzepuję jajka i wlewam przez sito cienkim strumieniem do garnka z masłem, cukrem i sokiem cytrynowym. Mieszam dokładnie, zmniejszam gaz i podgrzewam krem przez 20–40 minut, do czasu aż będzie gęsty i jedwabisty. Uwaga — krem nie może się zagotować, bo jajka się zetną!
5. Gotową masę przekładam do słoików i schładzam w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation