Ciasto*:
225 g gorzkiej czekolady
65 g kakao
175 g masła
4 jajka
300 g cukru
175 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
235 ml maślanki
Czekoladę kruszymy na drobne kawałeczki i umieszczamy w misce z kakaem. Masło topimy i jeszcze gorące wylewamy na czekoladę. Mieszamy do uzyskanie lśniącej i gładkiej masy. Jajka ubijamy lekko z cukrem i dodajemy do czekolady. Mieszamy.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy dwukrotnie w czystej misce. Dodajemy 1/3 składników sypkich do masy czekoladowo jajecznej. Mieszamy, a następnie wlewamy 1/3 maślanki i znowu mieszamy. Powtarzamy czynność dwukrotnie. Otrzymaną masę przelewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy przez 45 minut lub do momentu, w których patyczek wsadzony w ciasto wyjedzie suchy. U mnie trwało to 1,5 godziny. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie zabieramy się za zrobienie praliny i musu z czekolady i mascarpone.
200 g migdałów
1 filiżanka cukru
Migdały prażymy, czyli wysypujemy je na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 12 minut. Cukier wsypujemy do garnka. Podgrzewamy go na średnim ogniu do momentu aż się roztopi i zamieni w złoty karmel. Nie mieszamy cukru w międzyczasie! Uprażone migdały wsypujemy do gorącego karmelu i mieszamy do momentu aż migdały się nim oblepią. Pralinę wyrzucamy na papier do pieczenia i pozostawiamy do ostygnięcia, a kiedy ostygnie umieszczamy w blenderze i mielimy na okruchy. To teraz do musu przystąp.
2 tabliczki gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone
3 jajka
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do roztopionej, lekko przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Możemy teraz złożyć tort.
Read more:
http://gotujebolubi.blox.pl/2011/09/Tort-ze-ja-pier.html#ixzz2WGKeYTKJ
Ciasto czekoladowe kroimy w trzy blaty. W obręczy od tortu umieszczamy pierwszy z nich. Wysypujemy na niego połowę praliny. Na pralinie rozsmarowujemy połowę musu czekoladowego. Na musie umieszczamy drugi blat ciasta, a na nim pralinę, a następnie mus czekoladowy, na nim ostatni blat ciasta.
Tortownicę owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Serce tortu jest gotowe, nazajutrz pozostaje nam je tylko przyzdobić.
Tort wyjęłam z obręczy i z każdej strony wysmarowałam dżemem malinowym. Kiedy dżem wsiąknął obficie pokryłam tort masą czekoladową:
200 g kremówki
300 g gorzkiej czekolady
1 łyżka esencji waniliowej
75 g miękkiego masła
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki i umieszczamy w misce. Kremówkę doprowadzamy do wrzenia. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę i pozostawiamy na minutę. Umieszczamy trzepaczkę balonową na środku czekolady zalanej śmietaną i minimalnymi okrężnymi ruchami zaczynamy łączyć składniki. Do uzyskanej gęstej i lśniącej czekoladowej masy dodajemy masło i esencję waniliową. Ucieramy wszystko, chłodzimy w lodówce przez chwilę, smarujemy tort i ponownie wkładamy do lodówki. Przynajmniej na godzinkę.
A potem obdarowujemy solenizanta i wszyscy są zadowoleni :)
*przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z książki "Tea with Bea"
Read more:
http://gotujebolubi.blox.pl/2011/09/Tort-ze-ja-pier.html#ixzz2WGKkFjNX
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