Kuchnia

ciaaaaaaaaaaacha

:) Ciasto kruche "z kratką", ze śliwkami, ananasem, daktylami i cynamonem :)

Składniki:

Ciasto kruche:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 6 łyżek cukru pudru
• szczypta soli
• 200 g masła
• 90 g smalcu (w kostce, wyborowego) lub margaryny
• 1/4 szklanki zimnej wody
Nadzienie:
• 700 g śliwek (użyłam okrągłych, bordowych)
• 1 ananas (700 g po obraniu i wykrojeniu środka), pokroić w kosteczkę
• 50 g pokrojonych daktyli, ok. 13 sztuk
• 1/3 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, sól, pokrojone w malą kosteczkę masło oraz pokrojony smalec lub margarynę. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm posmarować masłem.
Śliwki pokroić na kawałki, usuwając pestki. Ananasa obkroić grubo skórę tak aby na ananasie nie pozostały ciemne gniazdka. Przekroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardą część ze środka. Sam miąższ pokroić w kostkę.
Śliwki i ananasa włożyć do miski, dodać pokrojone daktyle, cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Formę wylepić jedną połówką ciasta, dno i 2 cm boków. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić palcami. Dłońmi wymieszać nadzienie i położyć na spodzie z ciasta.
Drugą część ciasta rozwałkować na placek, najłatwiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi mąką. Wyciąć paski (radełkiem lub nożem) i ułożyć na owocach. Paski mogą się przeplatać.
Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i podawać. Można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation