Szynka morelowo-imbirowa
http://www.klfoodblog.com/pl/Przepisy/Mi%C4%99so-i-Dr%C3%B3b/220/Szynka-Morelowo-imbirowa
Półki w naszym lokalnym supermarkecie uginają się już pod ciężarami ogromniastych szynek - dla mnie to zawsze znak, że święta są już naprawdę blisko. Te szynki mają od 15-20 kg, pewnie nawet szynki takiego kalibru nie dalibyśmy rady zmieścić w naszym piekarniku. Toteż my skromniutko zakupiliśmy piękny 3 kilogramowy kawałek. No i właśnie na czym się skupić przy zakupie idealnej szynki?
•zwróćmy uwagę na ładny kształt - krótka i krępa wygląda bardziej atrakcyjnie niż długa i płaska
•upewnijmy się, że ma jasny różowy kolor
•szynki z samic są słodsze w smaku i mają delikatniejsze mięso
•szynka powinna mięć warstwę tłuszczu - dzięki temu będzie bardziej soczysta i wilgotna po upieczeniu
•szynka z kością jest najlepsza, za to taką bez kości łatwiej jest pokroić
•upewnijmy się, że opakowanie jest szczelnie zamknięte
W oryginalnym przepisie została użyta szynka z kością, my użyliśmy szynki formowanej z kawałków wieprzowiny i aby utrzymać jej ładny kształt, związaliśmy ją bardzo mocno sznurkiem. Potem po ugotowaniu usunęliśmy sznurek i dalej już zgodnie z przepisem zapiekaliśmy z glazurą w piekarniku. Taka pieczeń może być podawana na ciepło lub zimno - pozostałe po świątecznym obiedzie mięso możemy zamrozić lub wykorzystać na zimno do kanapek lub sałatek.
Szynka naprawdę smakuje niesamowicie - jest soczysta, wilgotna a mięso aromatyczne i delikatne w smaku. Gorąco polecamy abyście ją przyrządzili na Boże Narodzenie dla waszych najbliższych. Przepis pochodzi z BBC Good Food.
Szynka z glazurą morelowo-imbirową
•3 kg szynki
•2 litry butelkowanego piwa imbirowego
•2 liście laurowe
•6 ziaren ziela angielskiego
•6 ziaren czarnego pieprzu
•30 całych goździków
•1 łyżeczka mielonego imbiru
•250g słoik konfitury morelowej
Jeśli szynka mus być namoczona to robimy to dzień wcześniej. W dużym garnku zalewamy szynkę zimną wodą i przykrywamy pokrywką, pozostawiamy na 24 godziny. Wylewamy wodę i przepłukujemy garnek. Przekładamy z powrotem szynkę do garnka zalewamy piwem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i 6 goździków. Uzupełniamy wodą tak aby szynka była w całości przykryta. Umieszczamy na średnim ogniu i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez 2,5 godziny, uzupełniając wodę.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wyciągamy szynkę z garnka, wylewamy płyn, szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę nacinamy w kratkę i nakłuwamy pozostałymi goździkami. Umieszczamy w brytfannie. Mieszamy imbir z konfiturą i pokrywamy mieszaniną górę szynki. Wkładamy do piekarnika na 40 minut, aż będzie złota i lśniąca. Podajemy na zimno lub gorąco.
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