Kuchnia

Słodkości

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami laskowymi


Składniki:

130g masła
150g brązowego cukru (klik)
1 jajko
140g mąki pszennej
80g płatków owsianych górskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g posiekanych orzechów laskowych
100g posiekanej gorzkiej czekolady


Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i miksować jeszcze chwilę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i płatkami. Dodawać partiami cały czas miksując. Na koniec wmieszać orzechy i czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (powinno wyjść ok. 25 ciasteczek). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Podaną ilość musimy piec na dwie tury. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok 12 minut. Chwilę studzić na blaszce a następnie delikatnie przełożyć na kratkę (uwaga bo są miękkie - twardnieją po chwili). Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation