Kuchnia

food

SEROWCE
Ciasto krucho- drożdżowe z nadzieniem serowo- ziemniaczanym. Bardzo pyszna przekąska. Sam widok zachęca do spróbowania.
Składniki:
- ciasto-
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki soli
- 250 g zimnego masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%

-farsz-
- 6-8 ziemniaków
- 250 g twarogu
- 2-3 cebule
- sól i pieprz
-dodatkowo-
- 1 białko
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebule pokroić w kostkę i przysmażyć . Wszystko razem wymieszać i doprawić.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłej wody, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone w kostkę masło i zagnieść.Dodać drożdże , jajka i śmietanę, wymieszać i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać równe kwadraty, nakładać po łyżce farszu, składać na pół i skleić brzegi, smarując białkiem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,wstawić do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 20 minut.
źródło:
W mojej kuchni

Kuchnia prosta, łatwa, trochę eksperymentalna. Dla każdego coś pysznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation