Kuchnia

obiadowo-kolacyjnie

Zupa z dyni
Zupy
Składniki
bulion warzywny 800 ml
cebula 1 szt.
dynia 1 szt.
gałka muszkatołowa
kminek
mąka 2 łyżki
olej z pestek dyni
oliwa z oliwek
parmezan 2 łyżki
pieprz
śmietanka 200 ml
sok z cytryny
sól
wino białe 100 ml
ziemniaki 2 szt.

Przepis na 5 porcji1 mniejsza dojrzała dynia2 ziemniaki1 cebula800 ml bulionu warzywnego200 ml słodkiej śmietankioliwa z oliwek2 łyżki mąki100 ml białego wytrawnego wina, ale niekonieczniesól, pieprzmielony kminekmielona gałka muszkatołowa2 łyżki świeżo startego parmezanusok z cytrynyolej z pestek dyni do dekoracjiW garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, ziemniaki i dynię, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać wino i całość zmiksować na krem. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Wsypać starty parmezan i doprawić do smaku podanymi przyprawami. Można podawać z kleksem ubitej śmietanki i dekoracją z oleju z pestek dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation