Kuchnia

ciasta i słodkości

Makowiec last minute

Z mielonymi migdałami i czekoladą.

Zrobisz go w 15 minut,
Uwaga: Makowiec z gotowej masy makowej musi "odparować", bo taka masa jest dość wilgotna. Makowiec należy odstawić na noc na blat w kuchni bez przykrycia (bez obręczy), aby troszkę się podsuszył. Obręcz zdejmujemy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Składniki:

• 850 g masy makowej (może być każda gotowa lub domowa*)
• 130 g mielonych migdałów (mogą być gotowe, tarte migdały)
• 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
• po około 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych**
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
• 150 g czekolady (dowolnej, najlepiej ciemnej)

Dekoracja:

• cukier puder
• 100 g mlecznej czekolady
• wiśnie kandyzowane



* jeśli makowiec robisz z bogatej w dodatki domowej masy makowej, możesz pominąć dodatek orzechów, rodzynek i moreli. Domową masę możesz dodatkowo dosłodzić do smaku.
** wiórki kokosowe można pominąć, są mocno wyczuwalne w masie makowej i nie każdy lubi ich smak

Przygotowanie:
Tortownicę 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki ciasta miksujemy na niskich obrotach miksera, końcówkami w postaci mieszadła, ewentualnie rózgi.
Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Ciągle miksując dodawać: rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w kosteczkę morele lub skórkę pomarańczową oraz wiórki kokosowe (jeśli ich używasz). Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą.
Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut. Makowiec z gotowej masy makowej będzie wilgotny, trzeba go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby się podsuszył
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation