Kuchnia

desery

Feed Me Better
SZARLOTKOWE TARTALETKI
przepis na 7 porcji
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki otrębów
1 łyżka oliwy z oliwek
5-6 łyżek wody
2 łyżki mleka (roślinne lub zwykłe)
1 i 1/2 łyżki syropu z agawy, klonowego lub miodu

Płatki i otręby mielimy w młynku. W misce mieszamy je z mąką. W osobnej miseczce mieszamy dokładnie wodę, oliwę, mleko i syrop. Łączymy mokre składniki z suchymi po czym zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je, delikatnie podsypując mąką. Ciasto przekładamy do foremek i dopasowujemy. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, nakładamy nadzienie i zapiekamy dalej, przez jakieś 15-20 minut, na ładny, złoty kolor.

na nadzienie:
2 średnie jabłka (kwaskowate)
1 gruszka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
200 ml wody
cynamon

Jabłka i gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki. Na patelni podgrzewamy wodę, wrzucamy owoce. Dusimy, często mieszając przez jakieś 20 minut. Po tym czasie dodajemy cukier z wanilią i cynamon. Dusimy, aż owoce zmiękną a woda odparuje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation