Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto ze śliwkami
ekspresowe, zwyczajne, domowe


100 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
230 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 400 g śliwek
do posypania śliwek: 1 łyżka cukru wymieszana z 1 łyżeczką cynamonu


Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Formę okrągłą o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką.
Masło utrzeć z cukrem. Ubijając dodawać jajka, na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wlać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć śliwki, posypać cukrem cynamonowym.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation