Kuchnia

KREMY-PUDDINGI :)

NALEŚNIKI KAKAOWO-KOKOSOWE
Składniki: (około 15 sztuk)
2 jajka (osobno żółtka i białka)
1 szklanka mleka kokosowego
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
1-2 czubate łyżki kakao (u mnie była 1, ale następnym razem dam 2, aby smak i kolor kakao były bardziej uwidocznione)
1/2 łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie, głównie dla koloru)
250-400 ml wody (można dać wodę gazowaną)
szczypta soli

dodatkowo:
świeże owoce
twarożek naturalny
syrop z agawy

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Żółtka i mleko kokosowe wymieszać mikserem. Dodać oba rodzaje mąki, kakao i około szklankę wody. Ubijać mikserem dodając więcej wody, aż do uzyskania konsystencji średnio gęstej śmietany. Na koniec dodać ubitą pianę, wymieszać i odstawić ciasto na 15 minut aby “odpoczęło”. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać trochę więcej wody.

Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation