Kuchnia

PIECZYWKO-PĄCZKOWO

BEIGNETS - KREOLSKIE PĄCZKI Z NOWEGO ORLEANU

Składniki:
1,5 szklanki letniej wody
7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży*
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
7 szklanek mąki pszennej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
Ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć folią spożywczą (by nie wysychało) i wstawić do lodówki na całą noc.
Rano wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 4 mm. Pokroić w prostokąty 5 x 7,5 cm (ja wykroiłam mniejsze). Przykryć lnianym ręcznikiem, pozostawić do napuszenia.
Smażyć w głębokim tłuszczu, o temperaturze 180ºC, najlepiej 'podtapiając' je, by całe były zanurzone w tłuszczu (np. w garnku - pokrywką, we frytkownicy - siatką). Osuszyć na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation