Kuchnia

kuchnia

rozgrzewająca zupa marchewkowa
Składniki (1 bardzo duża lub 2 małe porcje):
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- 1 kostka rosołowa (u mnie Winiary)
- 300 ml gorącej wody
- szczypta pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki białego pieczywa
- 2 łyżki dobrej jakości, gorzkiej oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki pestek z dyni

W rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy, aż się zeszkli.

Marchew obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do cebuli, przyprawiamy papryką i pieprzem i dusimy pod przykryciem kilka minut, mieszając co jakiś czas.

Kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Bulion wlewamy do marchewki i gotujmy pod przykryciem kolejne 30-40 minut.

W miedzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez pół minuty.

Chleb pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik, by odsączyć grzanki z tłuszczu.

Ugotowaną zupę przelewamy do blendera, miksujemy na gładki. Przelewamy do miseczek, dekorujemy pestkami z dyni i czosnkowymi grzankami.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation