Kuchnia

Kuchnia

Żeberka w doskonałej marynacie


Składniki na dwie osoby:

ok. 500 g ładnych żeberek
1 cebula
5 ząbków czosnku
2/3 szklanki oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1-2 łyżki Podlaskiej przyprawy do mięs pieczonych i sosów


Sposób przygotowania:

Do miski wlewam olej, mieszam z musztardą, octem, miodem i wsypuję pozostałe składniki. Cebulę oraz czosnek drobno siekam, dodaję do marynaty.

Opłukane i osuszone mięso kroję na porcje i wkładam do miski z marynatą dbając, by kawałki były zanurzone. Wstawiam do lodówki – im dłużej postoi, tym lepiej, minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc.

Kawałki mięsa przekładam do rękawa foliowego, polewam marynatą, zapinam klipsami. Nakłuwam rękaw od góry w trzech miejscach i wstawiam do zimnego piekarnika, rozgrzewam go do 180 stopni (góra-dół) i piekę ok. godziny.

Podaję z ziemniakami, brokułami, buraczkami lub inną sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation