Kuchnia

Przepisy na ciasta i torty

CIASTO ŚLIWKOWE Z MARCEPANEM

Składniki:
200 g masy marcepanowej, startej na tarce na dużych oczkach
250 g miękkiego masła/margaryny
220 g drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
kilka kropel olejku migdałowego
szczypta soli
4 jajka
250 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek migdałów w płatkach
około 2 kg śliwek

Masło, 200 g cukru, cukier wanilinowy, olejek migdałowy i sól utrzeć. Dodać starty marcepan i jajka (jedno po drugim, cały czas ucierając lub miksując). Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę* (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia), na cieście rozłożyć śliwki, posypać resztą cukru i płatkami migdałów.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175°C przez 45 - 50 minut (do tzw. suchego patyczka). 15 minut przed końcem pieczenia przykryć ewentualnie folią aluminiową. Wystudzić, pokroić na kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation