Kuchnia

Babeczki na słono/wytrawnie

Zdrowe muffinki śniadaniowe


Pożywne i treściwe, ich smak nie przypadnie do gustu każdemu, kto lubi muffinki, ale jestem pewna, że tym, którzy przepadają za mąką razową na pewno przypadną do gustu. Muffinki są lekkie i można z nich zrobić kanapki, przekładając jakąś smaczną szynką, łosoś, koperek i kapary nadają im niepowtarzalnego aromatu i smaku, najlepiej smakują na ciepło.
Składniki:

2 jaja
60ml oleju rzepakowego
250ml mleka

250g mąki pszennej razowej typ 2000
1 biała cebula (umyta i obrana)
garstka kaparów (użyłam kupnych, tylko dlatego, że domowe z rodzimej nasturcji już mi się skończyły - bardzo je polecam)
100g surowego, świeżego łososia (można użyć wędzonego)
8 suszonych pomidorów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny świeżo mielony
1 pęczek koperku
Sposób wykonania:

Nastawić piekarnik na 175 stopni, formę do muffinów wysmarować olejem (użyłam rzepakowego).

Do miski wbić jajka, dodać olej rzepakowy i całość roztrzepać, dodać mleko i wymieszać, odstawić.

Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sól i pieprz oraz proszek do pieczenia i sodę. Pomidory posiekać w paseczki, łososia pokroić w kostkę, cebulkę również drobno pokroić, wszystko razem z kaparami dodać do mąki w misce.

Wlać mokre składniki do suchych, dodać drobno posiekany koperek i całość wymieszać łyżką, nakładać do formy, wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut, aż będą rumiane.

Podawać na ciepło lub na zimno jako przekąskę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation