Wnętrza

Kuchnia

Delikatnie śliwkowy sernik z cynamonem



piekłam w formie o średnicy 20 cm

Kruche ciasto z cynamonem:

150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
ok. 1 płaskiej łyżki sproszkowanego cynamonu

Masa serowa:

1 kg tłustego twarogu (używam hajnowski)
200 g śmietany 36%
100 g cukru pudru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g powideł śliwkowych
50 g drobno posiekanej domowej skórki pomarańczowej
1 łyżka cukru z wanilią
5 suszonych śliwek


Dodatkowo:

150 g śmietany 18%
3-4 łyżki cukru pudru
śliwki suszone lub smażona w cukrze skórka pomarańczowa do dekoracji


Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, cynamon, nakładamy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ustawiamy opcję pieczenia góra/dół.

Spód okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kruche wałkujemy na koło większe od średnicy formy, wkładamy do jej środka, wyrównujemy i dociskamy do spodu i na bokach. Na foremkę, którą ja użyłam ciasta wystarczyło idealnie, tzn. spód i boki zostały równo ciastem wyłożone. Jeżeli użyjecie formy 21 cm, trzeba będzie boki zrobić nieco niższe.
Przystępujemy do pieczenia na ślepo: na ciasto wykładamy warstwą folii aluminiowej, dociskamy na całej powierzchni i wsypujemy ryż lub kaszę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy folię z kaszą i dopiekamy kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy.

Przygotowujemy masę sernikową. Do misy blendera wkładamy twaróg i blendujemy na bardzo gładką, kremową masę. Dodajemy śmietanę i blendujemy jeszcze przez kilka sekund. Mieszamy z powidłami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową - najlepiej przy pomocy rózgi. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Śliwki suszone kroimy w kostkę. Układamy na ostudzonym spodzie kruchego, cynamonowego ciasta. Masę sernikową wylewamy na spód, przykrywając śliwki. wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 140 stopni (dzięki temu wierzch sernika pozostanie jasny i nie popęka) i pieczemy 35 minut.

W czasie, kiedy sernik piecze się, przygotowujemy warstwę śmietankową - śmietanę ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.

Sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5-10 minut, wylewamy na wierzch krem śmietankowy i wyrównujemy. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 10 minut.

Po upieczeniu sernik studzimy i schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc ( ja upiekłam sernik w nocy, dlatego dopiero rano włożyłam go do lodówki, uprzednio zdejmując obręcz).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation