Kuchnia

Jedzonko

Muffinki pomidorowe z chilli


Składniki na 12 muffinek:

1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
jajko
1 szklanka mleka
2 pomidory
1/2 papryczki chilli



1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Zestawiamy z ognia i studzimy.

2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielnie mieszamy składniki mokre: jajko, mleko i ostudzone masło. Do mokrych składników dodajemy przyprawy oraz posiekane drobno chilli (najlepiej kroić je w rękawiczkach).

3. Mieszamy składniki mokre z mąką z proszkiem do pieczenia.

4. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy.

5. Napełniamy silikonowe lub papierowe foremki do muffinek (te drugie ustawione w formie metalowej) do 3/4 wysokości.

6. Pieczemy ok. 30 minut na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 °C. Tryb pieczenia góra-dół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation