Kuchnia

Pieczywo

Domowe hamburgerowe bułki

Składniki:
100g mąki żytniej
30g mąki pszennej
1 łyżeczka masła
1 jajo
15 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka wody
5 g drożdży
40 g cebuli
szczypta cukru
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soli
odrobina sezamu do posypania

Cebulę drobno posiekać, podsmażać na patelni z łyżeczce masła (można również podlać trochę wodą).
Na sam koniec, gdy cebulka już będzie miękka dodajemy pół łyżki miodu i podsmażamy jeszcze 1-2 minuty, następnie zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy cebulę ok 5-10 minut.

W między czasie drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody z dodatkiem odrobiny cukru.

Rozczyn łączymy z resztą składników, dodajemy cebulę i wyrabiamy ciasto, które powinno następnie wyrastać około 1,5 godziny.


Gotowe ciasto dzielimy na równe części, które dłońmi formujemy i rozklepujemy na duże płaskie placuszki, układamy na papierze do pieczenia i pozwalamy wyrastać jeszcze około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je bardzo dokładnie dość gruba warstwą roztrzepanego jajka i posypujemy delikatnie ziarenkami sezamu.
Pieczemy w 180 stopniach ok 15 (lub dłużej, aż się zarumienią).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation