Kuchnia

PIECZYWKO-PĄCZKOWO

Świderki drożdżowe
Składniki:

Zaczyn:
1 szklanka ciepłego mleka
50g drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i około mąkę. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto:
500g mąki pszennej (+ ewentualnie do podsypania)
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
50g masła
2 jajka
Masło roztopić i ostudzić. Do dużej miski wsypać mąkę i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać jajka lekko ubite z cukrem, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką (ale nie przesadzać...). Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. albo dłużej - musi przynajmniej podwoić swoją objętość.

Nadzienie:

1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
25 dkg mielonych orzechów włoskich lub laskowych
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mleko skondensowane zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną, wymieszać i wsypać orzechy. Gotować aż zgęstnieje (ok. 3 min.) cały czas mieszając bo lubi się przypalać. Wystudzić.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto rozwałkować a następnie pokroić na małe prostokąty o wymiarach ok. 10x15 cm. Na każdym prostokącie rozsmarować nadzienie orzechowe i zwinąć w rulon. Powstałe roladki rozciąć wzdłuż na pół, pozostawiając jeden koniec nie rozcięty. Obie połówki roladki zapleć ze sobą i dokładnie skleić końce.Powstałe świderki posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w temp. ok. 180°C przez ok. 15-20min. (aż będą rumiane).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation