Kuchnia

cooking - cake

Tarta z wiśniami


Składniki:

250 g mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodajemy cukier, żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę i siekamy wszystko do wstępnego połączenia. Następnie zagniatamy i dzielimy na 2 części w stosunki 1:3. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Większą rozwałkowujemy i przy pomocy wałka przenosimy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Lekko dociskając, wyrównujemy brzegi. Widelcem robimy dziurki w spodzie i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy spód i odstawiamy do przestudzenia.

Wiśnie drylujemy, łączymy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, wykładamy na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta ścieramy na tartce na wierzch i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. Wyjmujemy, a kiedy lekko przestygnie, posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation