Kuchnia

Serniki

Sernik ze śliwkami i kaszą manną

Składniki:

ok. 500 g śliwek węgierek dojrzałych
1 kisiel malinowy ugotowany w 400 ml wody
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera na serniki z wiaderka
5 jajek
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka estraktu waniliowego
200 g śmietany 18%
200 g cukru
3 pełne łyżki kaszy manny

Śliwki myjemy, suszymy, pestkujemy. Kisiel gotujemy zgodnie z intrukcją na opakowaniu lecz w 400 ml wody. Gdy kisiel będzie gotowy, śliwki wkładamy do kisielu i mieszamy, aż całe nim będą obklejone.
Wszystkie składniki na sernik miksujemy do połączenia.
Masę wylewamy do formy 25 cm na 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia łącznie z bokami. Na wierzch układamy śliwki.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 75 minut. Sernik w trakcie pieczenia mocno urośnie, a potem opadnie.Sernik studzimy, a następnie wkładamy do lodówki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation