Kuchnia

Słodkości

Pana Cotta


Składniki

250 ml śmietanki kremówki 36%
250 ml mleka
50 g cukru pudru
3-4 łyżeczki żelatyny
ewentualnie 2-3 łyżki cukru waniliowego lub laska wanilii

Sposób przygotowania

1. Żelatynę rozpuścić w ok. 5 łyżkach wody. Do jednego garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz dodać żelatynę. Do drugiego garnka wlej śmietankę z cukrem waniliowym lub laskę wanilii, (dla uzyskania większego aromatu i smaku wanilii można dodać laskę wanilii i 1-2 łyżki cukru waniliowego) (laskę wanilii należy przeciąć wzdłuż, wyciągnąć wszystkie nasionka i dodać do śmietanki, resztę laski wrzuć również do garnka).

2. Następnie śmietankę powoli wlać do garnka z mlekiem, całość mieszać łyżką lub trzepaczką (nie ubijamy na pianę, tylko łączymy składniki).

3. Całość przelewamy do małych miseczek. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy najlepiej na 24h, ale można krócej, (aż zgęstnieje) do lodówki.

4. Przed podaniem wyciągamy z miseczek, dobra metoda to włożyć miseczkę na ok. 2 sekundy do gorącej wody, a następnie odwrócić miseczkę o 180 stopni na talerzyk, pana cotta powinna sama wyjść.

5. Można podawać z gorącymi malinami lub truskawkami, jagodami, z gorącym miodem, można podać samą przyozdabiając tylko listkiem melisy lub mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation