Kuchnia

smacznie i zdrowo

Sernik dyniowy z glazurą pomarańczową i polewą karmelową

Składniki na tortownicę o średnicy 24cm

masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
320 g purée z dyni
5 jajek
2 żółtka
530 g mleka skondensowanego słodzonego (duża puszka)
½ szklanki śmietany kremówki 36% (gęsta)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
spód brownie:

65 g gorzkiej czekolady
65 g miękkiego masła
50 g cukru
40 g mąki pszennej
1 jajko
dodatkowo:

200 g śmietany 18% (kwaśna i gęsta)
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
polewa karmelowa

Przygotowanie:

Zmiksować* (na najniższych obrotach miksera) składniki masy serowej, dodając do sera kolejno: dynię, jajka, żółtka, mleko, śmietanę, mąkę, cynamon i ekstrakt z wanilii. Następnie odstawić na czas przygotowania brownie.
Przygotować spód. Najpierw w rondelku roztopić czekoladę i ostudzić, tak aby pozostała lekko ciepła. Masło ucierać z cukrem, aż będzie puszyste, przez ok. 7 minut. Jajko ubić na pianę. Wszystkie składniki delikatnie połączyć mieszając szpatułką- najpierw masło z ostudzoną czekoladą, a następnie z przesianą mąką i ubitym jajkiem. Gdy masa będzie gładka przełożyć ją do tortownicy wysmarowanej masłem i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC (grzanie góra-dół) i piec 6 minut, aż na powierzchni pojawi się skorupka.
Na podpieczony spód przełożyć masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec 15 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 120°C i piec przez 90 minut.
Gdy czas pieczenia się skończy wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 15 minut, po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Gdy sernik będzie już delikatnie ostudzony, w rondelku zagotować wodę wraz z dżemem pomarańczowym. Gorący dżem delikatnie rozsmarować na powierzchni sernika.
Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki (zdjąć obręcz tortownicy) bez przykrycia na minimum 12 godzin (najlepiej na 24 h).
Sernik podawać z polewą karmelową.
* Wystarczy wymieszać składniki łyżką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation