Kuchnia

Jedzenie

Składniki:
- 1 średniej wielkości filet z piersi indyka
- opakowanie szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej (około 8 - 10 plastrów, 100 g)
- łyżka masła
- 2 garście szpinaku świeżego lub pół opakowania mrożonego
- 8 suszonych pomidorów w zalewie z oleju
- pół kotki sera feta (ok. 130 g.)
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- oliwa lub olej

Na patelni rozpuścić masło, zeszklić posiekane ząbki czosnku i dodać dokładnie umyty i posiekany z grubsza szpinak. Gdy szpinak puści wodę odczekać aż jej większość odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić żeby przestygł. Z mrożonym postąpić tak samo.

Filet z indyka rozkroić tak by powstał jak największy i równej grubości płat mięsa. Rozbić tłuczkiem. Mięso oprószyć pieprzem, skropić oliwą, ale nie solić.

Na blacie rozłożyć folię spożywczą, na niej poukładaj plastry szynki tak by na siebie zachodziły i tworzyły prostokąt wielkości płata mięsa. Na to ułóż mięso. Na ¾ szerokości wyłóż szpinak, na niego pokrusz ser feta i poukładaj odsączone z zalewy pomidory w całości. Roladę zwiń ścisło pilnując aby była szczelnie owinięta plastrami szynki.

Na dno naczynia do zapiekania wlej odrobinę oleju, ułóż roladę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 170 oC, przykryj naczynie i piecz 40 min do godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation