Kuchnia

kulinaria

Kotleciki z zielonej soczewicy

Przepis na 14 kotlecików
Składniki:
350 g zielonej soczewicy
1 cebula (drobno posiekana)
1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki mąki kukurydzianej
20 g (ok 6 łyżek) błonnika
1 jajko z wolnego wybiegu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka cząbru (lub innych ziół np. tymianek, oregano, bazylia…)
1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
Sól morska o obniżonej zawartości sodu do smaku i świeżo mielony czarny pieprz
Opcjonalnie: garść posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
Olej z pestek winogron i mąka do smażenia

Przygotowanie:
Zieloną soczewicę zalewamy czterema szklankami gorącej wody. Dodajemy szczyptę soli. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, aż soczewica stanie się całkiem miękka. Odcedzamy nadmiar wody, studzimy i miksujemy na pastę o grubszej strukturze. W międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle. Dodajemy tatrą bułkę, cebulkę, jajko i resztę składników, doprawiamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Lepimy małe kotleciki i obtaczamy je w mące. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy z obu stron przez około 4 minuty, aż do zrumienienia. Podajemy z sosem miętowym lub jogurtem w stylu tzatziki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation