Kuchnia
Słodkości
Cytrynowe ciasto z migdałami i ricottą
Smakuje sernikowo, a wygląda jak ciasto ucierane. Koniecznie posypcie wierzch migdałowymi płatkami, dodadzą miękkiemu ciastu chrupkości i będą stanowić ładną dekorację. I nie ma znaczenia, czy ułożycie je w rybią łuskę, czy swobodnie rozsypiecie. Obie wersje sprawdzają się znakomicie, a ta druga jest zdecydowanie mniej pracochłonna.
SKŁADNIKI:
na 6 małych ciast, 12 porcji
120 g masła, miękkiego + trochę do smarowania foremek
275 g (1¼ szklanki) drobnego cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
4 jajka, odzielnie białka i żółtka
240 g (2 szklanki) mielonych migdałów (mąki migdałowej)
skórka z 2-3 cytryn, drobno starta*
300 g ricotty
60 g (¾ szklanki) płatków migdałowych, do dekoracji
cukier puder, do posypania
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki godzinę wcześniej, żeby uzyskały temperaturę pokojową.
6 małych, okrągłych foremek (10 cm średnicy), z wyjmowanym dnem posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160ºC.
Masło, 165 g (¾ szklanki) cukru oraz wanilię ubijaj mikserem przez 8-10 minut, do białości, Dodaj żółtka i ubijaj kolejne 2 minuty. Wymieszaj z przesianą mąką migdałową oraz skórką z cytryny.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo resztę cukru.
Do masy maślanej dodawaj partiami po połowie ricotty i piany z białek, za każdym razem delikatnie mieszając całość. Ciasto poprzekładaj do foremek, rozprowadź, uderzając lekko foremkami o blat. Udekoruj płatkami migdałów.
Foremki wstaw do piekarnika starając się zachować między nimi choć minimalne odstępy**.
Piecz przez 40-45 minut, aż masa zesztywnieje. Wystudź w foremkach. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
* Oryginalny przepis mówił o ¼ szklanki skórki cytrynowej. Ale gdy starłam połowę zalecanej ilości, moja kuchnia tak oszałamiająco pachniała cytryną, że postanowiłam na tym poprzestać. Upiekałam ciasto ze skórką z dwóch dużych cytryn i było wystarczająco cytrynowe. Jeślii cytryny będą mniej aromatyczne, oczywiście można dać ich więcej.
** Ciasto w foremce upchniętej w najdalszy róg piekarnika nie wyrosło najlepiej, stąd mój wniosek, że należy im zapewnić w trakcie pieczenia trochę przestrzeni. Bez obawy – nawet to plackowate smakowało rewelacyjnie.
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