Design

Design

Kurczak duszony z dynią na makaronie

SKŁADNIKI (4 osoby):

1 pierś z kurczaka, 2 duże cebule, 2 duże ziemniaki, kawałek dyni (około 0,5 kg), 2 ząbki czosnku, 1 litr bulionu drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej i 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka tymianku, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku, 4 łyżki dobrego oleju

WYKONANIE:

Kurczaka kroimy w dużą kostkę, wkładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Cebulę, ziemniaki i dynię obieramy i również kroimy w dużą kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową i przekładamy do garnka.
Na pozostałym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, przekładamy do garnka.
Na patelni jeszcze podsmażamy ziemniaki, w razie potrzeby dolewamy do nich trochę oleju i również przekładamy do garnka.
Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i gotujemy około 5 minut.
Następnie dorzucamy do garnka dynię i wszystko razem gotujemy do miękkości.
Podajemy z makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation