Kuchnia

słodkości

Suflet gruszkowy

90g masła i miękkie masło do smarowania foremek
100g mąki
6 jaj (rozmiar M)
1 laska wanilii
500ml mleka
90g cukru+cukier do foremek
100ml wina lub soku gruszkowego
szczypta soli
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Piekarnik podgrzać do 180 stopni (termoobieg 160). Masło rozpuścić na patelni, delikatnie wsypać mąkę i mieszając podgrzewać na małym ogniu przez 2 minuty, aby się masło połączyło z mąką. Lekko ostudzić.

Zółtka oddzielić od białek, laskę waniliową naciąc wzdłuż i wyskrobać ziarenka.

W garnku podgrzać mleko, dodać cukier, miąższ wanilii wraz z laską i wszystko razem zagotować. Garnek zdjąć z ognia i na raz, w całości, dodać mieszankę maki z masłem. Mocno wymieszać trzepaczką, aż masa stanie się gładka. Garnek ponownie ustawić na ogniu i masę krótko zagotować, po czym przestudzić i po kolei dodawać żółtka, a na koniec wino lub sok gruszkowy. Wyjąć wanilię.

Białko posolić i ubić na sztywno, po czym delikatnie i powoli wmieszać do masy.

Foremki dobrze wysmarować masłem wraz z brzegami foremek oraz wysypać wewnątrz cukrem (nadmiar cukru wysypać). Wlać masę do 2/4 wysokości foremek i wyrównać wierzch.

Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika na 2 półkę od dołu. Piec 20-25 minut, przy czym należy pamiętać o NIE otwieraniu peikarnika, ponieważ suflet natychmiast opadnie. Wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i od natychmiast serwować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation