Kuchnia

Serniki

SERNIK “ZEBRA”


Składniki: (tortownica o średnicy 21-23 cm; 12 porcji)

UWAGA! WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

750 g twarożku Philadelphia
1/4 szklanki jogurtu naturalnego (lub śmietanki 12-18%)
1/2 szklanki cukru (ja użyłam brzozowego)
1 łyżeczka esencji waniliowej
2-3 łyżki rumu (opcjonalnie)
2 duże jaja
3 łyżki mąki pszennej (u mnie luksusowa)

dodatkowo “na paski”:
1/4 szklanki dobrego kakao
1/4 szklanki cukru
1 łyżka delikatnej oliwy (lub oleju)

Wykonanie:
Twarożki wymieszać mikserem z dodatkiem cukru (1/2 szklanki) oraz jogurtu naturalnego (lub śmietanki). Dodać esencję waniliową i rum, a następnie jaja i mąkę. Ubić aż powstanie gładki krem.

Do osobnej miski wsypać kakao i cukier (1/4 szklanki) i dokładnie wymieszać. Dodać 1 i 1/2 szklanki jasnej masy serowej oraz 1 łyżkę oliwy. Ubić, aż powstanie jednolity, ciemny krem (na “paski zebry”).

Tortownicę owinąć od spodu 2-3 warstwami folii aluminiowej. (Uwaga! To zabezpieczy sernik przed dostępem wody w czasie pieczenia w kąpieli wodnej.)

Na środku tortownicy kłaść, na przemian, po 2-3 łyżki masy serowej jasnej i ciemnej. (Uwaga: Kolejne porcje nakładane na środek powodują, że masa serowa “rozpływa” się na boki i w efekcie tworzą się piękne “paski zebry”.) Gdy cała masa serowa jest już nałożona, potrząsnąć/zakołysać delikatnie tortownicą, tak aby wierzch się wyrównał.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni.

Sernik piec w kąpieli wodnej. (Uwaga: Tutaj pisałam więcej na temat pieczenia w kąpieli wodnej.) W tym celu tortownicę wstawić do większego naczynia żaroodpornego. Wstawić całość na najniższą półkę w piekarniku i wtedy do naczynia żaroodpornego wlać tyle gorącej wody aby sięgała do 1/3 wysokości tortownicy. Piec 45 minut. Sernik po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach na około 10-15 minut. Gdy całkowicie wystygnie, wstawić na 5-12 godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation