Kuchnia

Serniki

SERNIK “CZARNY LAS”


Uwaga:)
W serniku najważniejszy jest ser! Ja ostatnio korzystam z Twarogu Śmietankowego President, ale uwaga moja dotyczy wszystkich serów na sernik jakie oferowane są w supermarketach. Na ogół zawierają one mniejszą lub większą ilość serwatki. Sernik będzie dużo lepszy jeżeli ser wyłożymy do sitka wyścielonego gazą i pozostawimy do odcieknięcia na 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Z doświadczenia wiem, że z 2 kg sera wycieka ok 20 dag płynu!!!


Składniki:

1,10 sera twarogowego + 125 g serka kremowego Philadelphia (lub 1,25 kg sera twarogowego)
15-25 dag cukru brzozowego/fruktozy (ilość zależy głównie od kwaśności sera i wiśni)
3 łyżki mąki pszennej
5 jajek
2 żółtka
1-2 łyżki rumu lub 1 łyżka esencji waniliowej
1 szklanka wiśni bez pestek (ja użyłam rozmrożonych i odsączonych z soku)

Dodatkowo
migdały pocięte na płatki
gorzka czekolada


Wykonanie:

Przygotować tortownicę (średnica 26 cm). Dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną. Płatki migdałowe wysypać na dno tortownicy (warstwa min pół cm).

Sery zmiksować z cukrem brzozowym i mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijać jajka i żółtka. Dodać rum lub esencję waniliową.

Prawie połowę masy wyłożyć na spód z migdałów. Ułożyć wiśnie i na wierzch rozłożyć resztę sera. Wyrównać.

Uwaga: Warstwę wiśni można dodatkowo posypać wiórkami z czekolady.

Piec na najniższej półce piekarnika przez 10 minut w temperaturze 230-240 stopni, a potem jeszcze 60 minut w temperaturze 130-140 stopni. (Gdyby sernik nadmiernie się rumienił, przykryć go arkuszem papieru do pieczenia.)

Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez min 1 godzinę. Przed podaniem udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation