Kuchnia

Kuchnia

MURZYNEK Z JABLKAMI.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
niepełna szklanka cukru,
3 jajka,
1/2 szklanki oliwy,
1/2 szklanki kefiru (u mnie 0%),
1 łyżeczka cynamonu,
1 czubata łyżka ciemnego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w bardzo małej ilości wody (ok. 1,5 łyżki wody),

Dodatkowo:
2 duże jabłka.

Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady,
90 ml śmietanki 12%.

Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem jabłek i zmiksować. Dodać jabłka, wmieszać je do ciasta za pomocą łyżki. Ciasto przelać do formy* wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 35 min. w temp. 180°C (z termoobiegiem).
W rondelku podgrzać mleko, dodać czekoladę połamaną na kostki, zmniejszyć ogień. Cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści. Polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście.

* u mnie forma o wymiarach 24 cm/34 cm, ciasto można upiec w formie o standardowych wymiarach (ciasto będzie trochę niższe) lub w tortownicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation